Πρώτη απόπειρα για κολοκυθόπιτα!
Ξεκίνησα με κάποια δοκιμασμένη συνταγή, δεν αυτοσχεδίασα από το μηδέν όπως συνήθως, επειδή η ζαχαροπλαστική είναι πιο αυστηρή στις αλλαγές και στις αντικαταστάσεις. Έτσι πήρα τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη κι έκανα δυο τρεις αλλαγές για να γίνει λίγο πιο υγιεινή!
Η δική μου κολοκυθόπιτα είναι λίγο πιο άγλυκη αλλά εξίσου νόστιμη!
Υλικά για τη γέμιση:
2 1/2 κιλά κολοκύθα κίτρινη
150 γρ. ρύζι γλασέ
5 αβγά
300 γρ. ζάχαρη καρύδας
1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ολικής άλεσης
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
πιπέρι
Για τη σύνθεση:
450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
50 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Σε ένα κατσαρολάκι με νερό βράζουμε το ρύζι για 8´. Όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε.
Βήμα 2: Ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και την αφήνουμε για 10-15´ να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε μία πετσέτα, τη στύβουμε για να φύγει το νερό και την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Βήμα 3: Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Βήμα 4: Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το κρύο ρύζι, το αλεύρι αναμεμειγμένο με το μπέικιν πάουντερ, την κρύα κολοκύθα, το πιπέρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.
Βήμα 5: Για τη σύνθεση βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω με λίγο λάδι ενδιάμεσα, από πάνω ρίχνουμε όλη τη γέμιση και τέλος καλύπτουμε με τα άλλα μισά φύλλα και τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 70-80 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η κολοκυθόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε!