Πέρυσι ανακάλυψα πρώτη φορά πως οι μελιτζάνες γίνονται ωραιότατη πίτα και έτσι φέτος πειραματίστηκα με άλλη συνταγή.
Υλικά για το φύλλο:
- 3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλ. κίτρινο αλεύρι (ή γ.ο.χ.)
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. Μηλόξυδο
- 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. Αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
- 4 καπνιστές μελιτζάνες
- 2 καπνιστές πιπεριές φλωρίνης
- 10 ντοματίνια
- 300γρ κιτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
- 1 στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 2 αυγά
- 150 γρ κεφαλογραβιέρα
- 1/2 κγ πιπέρι
- 1 κ.γλ αποξηραμένο δυόσμο
- Εξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου & λάδι γι το ταψακι
Εκτέλεση:
- Ζυμώνω το ζυμάρι μου με όλα τα υλικά και το αφήνω 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μουλτι βάζω τα ντοματίνια με κυβάκια την γραβιέρα και τον δυόσμο και τα χτυπάμε καλά.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Χωρίζω το ζυμάρι μου σε δυο μέρη.
- Με λίγο αλεύρι ανοίγω το κάτω φύλλο.
- Λαδώνω το πυρεξ ελαφριά με ένα πινελάκι και στρώνω τη γέμιση.
- Σκεπάζω με το πάνω φύλλο και κλείνω καλά τη ζύμη μου περιμετρικά.
- Ραντίζω με λίγο νερό και ελάχιστο λαδακι την πάνω επιφάνεια.
- Χαράζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω για μια ώρα.
ΥΓ: εγώ πήρα μελιτζάνες & πιπεριές έτοιμες αλλιώς τις ψήνουμε καλά στον φούρνο ή στη ψησταριά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αφού έρθουν σε θερμοκρασία που μπορώ να τις επεξεργαστώ ξεφλουδίζω και στραγγίζω τα υγρά τους.