Υλικά :
500 γρ φάβα
1 κρεμμύδι
1 κγ αλάτι
1 κγ πιπέρι
1/2 κγ κύμινο
χυμό από 2 λεμόνια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό,
το ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 6 και το αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφού πάρει βράση ξαφρίζουμε & χαμηλώνουμε τη φωτιά & σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά (ανάλογα την ποιότητα του οσπρίου). Αν έχει βράσει κ έχει μείνει νερό αφαιρούμε το περιττό νερό με στράγγισμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μπλεντάρουμε καλά στο ραβδομπλεντερ. Δοκιμάζουμε αλάτι & λεμόνι & προσθέτουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη με ελαιόλαδο και λεμόνι, είτε με μαϊντανό ή με κρεμμύδι ξερό ή καραμελωμένο.