Αυτό το φαγητό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχει άλλη γεύση αν το φτιάξετε περιποιημένο σαν το ρατατούι! Εγώ απλά δεν έβαλα τη μελιτζάνα που έχει η κλασική συνταγή και βγήκε να γλύφεις και τα δάχτυλα σου! Άσε που όταν το ψήνεις μυρίζει όλο το σπίτι καλοκαιρινό φαγητό και σου φτιάχνει η διάθεση!
Υλικά:
Για την βάση λαχανικών:
2 πατάτες
2 κολοκύθια (εγώ βάζω τα στρογγυλά)
1 πιπεριά μεγάλη πορτοκαλί
1 μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, κόβουμε τα λαχανικά πολύ πολύ λεπτά σαν να θέλαμε να κάνουμε πατατάκια φούρνου. Εγώ έχω ένα φανταστικό μηχάνημα που τα κόβει έτσι στο λεπτό!
Όσοι έχετε και λίγο OCD το στήσιμο θα ικανοποιήσει το μέσα σας χαχα!
Και στρώνουμε εναλλάξ κολοκύθι-πατάτα-κρεμμύδι-πιπεριά. Η νοστιμιά όλη βασίζεται στο πολύ ψιλό κόψιμο και στο στήσιμο.
Και περνάμε στη σάλτσα για την οποία θα χρειαστούμε:
2/3 συσκευασία χυμό ντομάτα (το καλοκαίρι να το κάνετε με φρέσκιες ντομάτες)
3 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
Σκόρδο φρέσκο ή σκόνη
2-3 κ.σ. μαϊντανός
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κ.σ. δυόσμος
Αλάτι και πιπέρι (λίγο αν έχετε βάλει αλατοπίπερο και στα λαχανικά!)
Περιχύνουνε τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, με σκεπασμένο το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Έπειτα το ξεσκεπαζουμε και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 20-30 λεπτά (εξαρτάται από το πάχος που έχουν τα λαχανικά οπότε δοκιμάστε). Σερβίρουμε με γιαουρτάκι ή φέτα με χαμηλά λιπαρά.
Αξίζει πραγματικά το χρόνο, γιατί είναι πολύ όμορφο στο μάτι και στη γεύση!