Θυμάμαι όταν ημουν μικρή ο μπαμπάς μου πάντα μου έκανε το χατίρι να αγοράσουμε από το super market αυτά τα αυγουλάκια. Δεν προλαβαίναμε να μπούμε σπιτι και ζητούσαμε με την αδερφή μου από την μαμά να μας τα τηγανίσει…
Να σας μιλήσω λίγο για αυτόν τον διατροφικό μικροσκοπικό θησαυρό;
Τα αυγά από ορτύκια από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου και μάλιστα θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Βελτιώνουν στάδια των μεταβολικών διεργασιών, συμβάλλουν στη πρόληψη του στρες και στην καλύτερη μνήμη, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη νευρολογικών διαταραχών. Ακόμα έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αναιμίας, υπέρτασης, άσθματος και εκζέματος.
Ενώ τα αυγά κότας κατηγορούνται για πολλές αλλεργίες, οι ειδικοί λένε πως τα αυγά από ορτύκι δεν διεγείρουν αλλεργίες, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως βοηθούν στις αλλεργίες.
Ένα αυγό ορτυκιού σε σύγκριση με ένα αυγό κότας περιέχει:
4 φορές περισσότερο σίδηρο,
2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α,
2,8 φορές περισσότερη Β12,
2 φορές περισσότερο χαλκό,
2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο,
4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4.5 φορές περισσότερο κάλιο!
Είναι λίγο πιο γλυκα από τα αυγά κότας και τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Τα αυγά ορτυκιού είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος, τόσο μικρά που περίπου 1 αυγό κότας ισοδυναμεί με 4 ή και 5 αυγά ορτυκιού σε βάρος.
Άρα τα εντάσσουμε άφοβα στη διατροφή μας για μικρούς και μεγάλους! Ταιριάζουν τέλεια με φρυγανιές σκανδιναβικού τύπου, τυράκι, ντοματίνια κι αγγουράκι: