Αγαπάω παρά πολύ τις φράουλες και τώρα που είναι η εποχή τους σκέφτηκα να σας φτιάξω μια μαρμελάδα φράουλας χωρίς προσθήκη λευκής ζάχαρης αλλά πεντανόστιμη και αναβαθμισμένη σε θρεπτικά συστατικά!
Υλικά:
500 γρ. φράουλες καθαρισμένες
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
4 κ.σ. μέλι ή αγαύη
10-15 σταγόνες λεμόνι (αν αγαπάτε τα γλυκόξινα μπορείτε να βάλετε και λίγο ξύσμα από λεμόνι)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 κ.σ. σπόρους chia
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τους σπόρους σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα με 40 λεπτά! Θέλουμε να δέσει η μαρμελάδα αλλά όχι να πήξει εντελώς. Δοκιμάζουμε εδώ αν μας καλύπτει σε γεύση και αν θελουμε ή όχι άλλο μέλι.
Βήμα 2: Στη συνέχεια ομογενοποιούμε τη μαρμελάδα μας με μπλέντερ χειρός ή με μούλτι ή αν θελουμε να έχει ολόκληρα κομμάτια μέσα πατάμε τις φράουλες μέσα στο κατσαρολάκι με την ειδική τρυπητή κουτάλα με την οποία φτιάχνουμε το σπιτικό πουρέ.
Βήμα 3: Προσθέτουμε τους σπόρους chia. Οι σπόροι αυτοί έχουν την ικανότητα να δένουν τη μαρμελάδα μας κι άλλο!
Βήμα 4: Αποστειρώνουμε ένα γυάλινο βάζο με την τεχνική βράσιμο και ψήσιμο στο φούρνο και βάζουμε τη μαρμελάδα μας στο γυάλινο βάζο για να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο αφού κρυώσει.
Καλή επιτυχία σε όσους τη φτιάξουν και καλή απόλαυση!
Ορίστε και μια δική μου πρόταση σερβιρίσματος σαν πρωινό για τους cheesecake lovers:
Φρυγανιά σίκαλης ολικής άλεσης σκανδιναβικού τύπου με τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και από πάνω η φανταστική αυτή μαρμελάδα:
Για μια πιο ιδιαίτερη περίσταση χρησιμοποιήστε τη μαρμελάδα για να φτιάξετε το πιο light αλλά πλούσο σε γεύση cheesecake: