Μελιτζάνες με κιμά σας έχω ανεβάσει, μελιτζάνες με πλιγούρι σας έχω ανεβάσει, μελιτζάνες με κινόα φούρνου σας έχω ανεβάσει, μελιτζάνες με σάλτσα λαχανικών επίσης! Μελιτζάνες με κιμά σόγιας όμως δεν έχω ανεβάσει!
Τόσο λάτρης της μελιτζάνας που είμαι να δω πόσες ακόμα συνταγές θα σκεφτώ!
Υλικά:
4 μεγάλες μελιτζάνες
1,5 φλ. κιμά σόγιας
2 μεσαία καρότα
1 κολοκύθι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκιες ντομάτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
1/2 ματσάκι μαϊντανό
6 κ.σ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο & κύμινο
τυρί επιλογής μας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Αρχικά βράζουμε για 10 λεπτά τη σόγια μας σε 5-6 φλ νερό με ελάχιστο αλάτι. Τη σουρώνουμε καλά πιέζοντά την και την αφήνουμε να βγάλει όλα τα ζουμιά της στο σουρωτήρι.
Βήμα 2: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράζουμε βαθιά και σταυρωτά τη σάρκα τους.
Βήμα 3: Αλατίζουμε και αφήνουμε σε νεράκι για 15 λεπτά τις μελιτζάνες να ξεπικρίσουν.
Βήμα 4: Ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.
Βήμα 5: Σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες, λαδώνουμε καλά την εσωτερική τους επιφάνεια και τις ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Βήμα 6: Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο αρχικά το κρεμμύδι και διαδοχικά προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το κρεμμυδάκι. Έπειτα προσθέτουμε το καρότο και το κολοκύθι.
Βήμα 7: Αφού μαραθούν σβήνουμε με κρασί και περνάμε όλα τα λαχανικά μας στο μούλτι.
Βήμα 8: Στο μεταξύ περνάμε την ντομάτα στο τρίφτη.
Βήμα 9: Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τον πελτέ, την ντομάτα την τριμμένη, τα μπαχαρικά μας και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να πάρει βράση, προσθέτουμε τη σόγια με τον μαϊντανό και βράζουμε σε μεσαία φωτιά για 15 λεπτά.
Βήμα 10: Αφού μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες μας, γεμίζουμε καθεμία με τη σάλτσα και ψήνουμε για αλλά 30 λεπτά.
Βήμα 11: Ανοίγουμε το φούρνο, ρίχνουμε το τυρί από πάνω και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρουμε με μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι.
Αν θέλουμε να το κάνουμε vegan/νηστίσιμο βάζουμε τυράκι λευκό φυτικό!