Σας έχω συνταγή για εύκολο σπιτικό ψωμί ζυμωμένο από αλεύρι ολικής και βρώμη για να φριάξετε το καλύτερο πρωινό ή brunch. Ένα πιάτο με ισορροπία σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες!
4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 κούπες βρώμη αλεσμένη
4 κ.γ. κοφτά αλάτι
5 κ.γ. μέλι
5-6 κ.σ. λάδι
2,5-3 κούπες χλιαρό νερό
1 μαγιά ξερή
Προαιρετικά: σουσάμι, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Ανακατεύουμε όλα τα στερεά εκτός από τη μαγιά (κατά προτίμηση σε ένα πυρίμαχο σκεύος).
Βήμα 2: Προσθέτουμε τη μαγιά στο μείγμα και αναδεύουμε το μείγμα των στερεών.
Βήμα 3: προσθέτουμε τα υγρά και μετά το χλιαρό νερό σταδιακά στο μιξερ μας ιδανικά στο φτερό που είναι για ζυμάρι.
Βήμα 3: Βάζουμε το ζυμάρι στους 30 βαθμούς στον αέρα για 1-2 ώρες καλυμμένο με πετσέτα για να φουσκώσει ή το αφήνουμε κάπου ζεστά για 2-3 ώρες.
Βήμα 4: Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε το ψωμί στους 190 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά και στη συνέχεια στους 160 βαθμούς για 25-30 λεπτά ακόμα (δεν είναι ψωμί που φουσκώνει πολύ όποτε το ψήνουμε και σε ταψί χαμηλό)
Για να φτιάξουμε υπέροχο πρωινό ή brunch, φρυγανίζουμε φέτες από το σπιτικό μας ψωμί και το σερβίρουμε με αυγά ποσέ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αβοκάντο κι αγγούρι:
Εναλλακτικά αν προτιμάτε τις πιο παραδοσιακές γεύσεις, όπως ο καγιανάς, σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας της στιγμής και αυγά μάτια:
Υλικά για 2 άτομα:
1 φλ. ντοματίνια
2 τυράκια τρίγωνα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. δυόσμο
Φρέσκο πιπέρι
Απλώς χτυπάμε όλα τα υλικά πολύ λίγο στο μούλτι ή τα λιώνουμε με ένα πιρούνι κι απλώνουμε τη σάλτσα στο ψωμί. Από πάνω σερβίρουμε με αυγά τηγανητά σε νερό, φρέσκο ωμό λαδάκι και φρέσκο πιπέρι!