Για 6 μερίδες
Υλικά:
6 Πράσα κυρίως το λευκό μέρος
1 μικρό λευκό κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα ή 2 μεσαίες
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. Βούτυρο
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών (εναλλακτικά 1 κύβος λαχανικών για 1,5 λίτρο νερό)
1/4 κγ κύμινο
1/2 κγ μοσχοκάρυδο
1 κγ αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
6 τριγωνάκια τυρί light
Εκτέσεση:
Καθαρίζω & πλένω καλά τα πράσα μου, εγώ έβαλα 4 γιατί ήταν πολύ μεγάλα. Κόβω σε ροδέλες. Καθαρίζω το κρεμμύδι & κόβω κ αυτό σε κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι & το βούτυρο & σε μεσαία φωτιά σοτάρεις τα πράσα & τα κρεμμύδια. Θα χρειαστείς ένα περίπου 10 λεπτο στο οποίο καλό είναι να ανακατεύεις τακτικά. Στο ενδιάμεσο χρόνο καθαρίζεις τις πατάτες & τις κόβεις μικρό καρέ. Αφού μαραθούν τα πράσα κρατάς λίγα στην άκρη σε ένα πιατάκι για το σερβίρισμα. Προσθέτεις το ζωμό & τις πατάτες & τα μπαχαρικά & αφήνεις να πάρει βράση. Αφού πάρει βράση χαμηλώνεις τη φωτιά στο μισό & σκεπάζεις τη κατσαρόλα.
Μετά από μισή ώρα βρασμού με μια κουτάλα βάζεις 2 κουτάλες στο μουλτι ζωμό & τα τυράκια & μπλεντάρεις να ομογενοποιηθεί. Ριχνεις το περιεχόμενο πίσω στη κατσαρόλα και με το ραβδομπλεντερ κάνεις τη σούπα βελουτέ.
Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο με 1 κ.σ. Πράσα, φρέσκο πιπέρι & 3-4 στεγόνες ελαιόλαδο.