Ένα vegan σουβλάκι που θα σου κλέψει τη καρδιά!
Για το σουβλάκι αυτό χρειάζεται να μαγειρέψουμε ρεβιθοκεφτέδες και ψητά λαχανικά. Εγώ έφτιαξα 2 πιπεριές κίτρινες, 2 μικρά κολοκύθια, 1 φλ. μανιτάρια με λίγο κύμινο, αλατοπίπερο, 1 κ.σ. λάδι και λίγο βαλσάμικο.
Για τους ρεβιθοκεφτέδες πήρα τη συνταγή της Healthy Tasteland:
Υλικά για 12-14 κομμάτια:
450 γρ. ρεβύθια βρασμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (140 γρ.)
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη (90 γρ.)
1 καρότο τριμμένο (50 γρ.)
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-7 φύλλα φρέσκος δυόσμο ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. κάρυ (ή κύμινο)
Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. βρώμη αλεσμενη
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Αφού βράσουμε τα ρεβύθια, τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν τελείως. (Αν τα βάλουμε και στο ψυγείο και τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα ακόμα καλύτερα)
Βήμα 2: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βήμα 3: Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Βήμα 4: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Βήμα 5: Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ τα σωταρισμένα λαχανικά με το μαϊντανό, το δυόσμο, το σκόρδο, τα πολτοποιούμε και τα μεταφέρουμε στο μπωλ.
Βήμα 6: Προσθέτουμε στο μπωλ κάρυ (ή κύμινο), αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιολαδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού και τη βρώμη. Ανακατεύουμε και σχηματίζουμε κεφτεδάκια. (Αν κολλάει πολύ η ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια μας)
Βήμα 7: Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190-200°C για περίπου 25’. Αν θέλουμε στα 15’ λεπτά γυρίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες για να πάρουν χρωμα και από την άλλη πλευρά.
Για το στήσιμο χρειαζόμαστε αραβική πίτα, ντοματίνια, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, δυόσμο και 1 κ.γ. μαγιονέζα vegan (για όσους δεν το κάνουν vegan πάει εξαιρετικά το γιαούρτι!)
Αξίζει το κόπο του γιατί είναι ένα τέλειο χορτοφαγικό πιάτο και θα φτιάξεις για μικρούς και μεγάλους ένα σουβλάκι γεμάτο βιταμίνες, με τέλεια γεύση και ιδανικό για όσους δεν αγαπάνε τα όσπρια, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα τα ενσωματώσουν στη διατροφή τους!