Για 6 μερίδες θα χρειαστείς:
Ρεβίθια με μελιτζάνες
Για 6 μερίδες Θα χρειαστείς
500γρ ρεβίθια
3-4 μεγάλες μελιτζάνες
3 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ πελτέ
1,5 συσκευασία ντομάτα στο τριφτη
1-2 κούπες νερό ή ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια
Αλάτι πιπέρι κύμινο
Τυρί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα ρεβίθια μου τουλάχιστον 24-36 ώρες και τους αλλάζω 2-3 φορές νερό.
Βράζω τα ρεβίθια μου να μαλακώσουν εντελώς με λίγο αλατάκι & όσο βράζουν ετοιμάζω τις μελιτζάνες μου.
Τις πλένω και τις κόβω κομμάτια και τις βάζουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει χοντρό αλάτι (περίπου 1 γεμάτη κουτ. σούπας για 3 μεγάλες φλάσκες). Τις αφήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις ξεβγάζουμε, τις στύβουμε ελαφρώς και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.
Τοποθετώ σε ένα ταψί τις μελιτζάνες μου με αλάτι και το μισό ελαιόλαδο & ψήνω στο φούρνο στον αέρα στους 180 για 30-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στο ενδιάμεσο χρόνο (όσο βράζουν τα ρεβίθια & ψήνονται οι μελιτζάνες) ετοιμάζω τη σάλτσα μου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σωτάρω το κρεμμύδι μου κομμένο σε Ζουλιέν μαζί με το σκόρδο να μαλακώσει. Προσθέτω έπειτα τα μπαχαρικά μου τον πελτέ σωτάρω αλλά 2-3 λεπτά και βάζω το χυμό ντομάτας τον μαϊντανό & αποσύρω από τη φωτιά.
Στο ταψί με τις μελιτζάνες προσθέτω τα ρεβίθια μου (φύλαξε μια κούπα ρεβίθια να κανείς χούμους σου έχω υπέροχη συνταγή) & προσθέτω τη σάλτσα μου & 1 κούπα ζωμό ρεβιθιών. Βάζω τον μαϊντανό φρέσκο κ ψιλοκομμένο και ανακατεύω καλά.
Σκεπάζω με λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο το ταψί μας & ψήνω 45 λεπτά. Ανοίγω τη λαδόκολλα βάζω 2 φλ ανθότυρο & ψήνω για αλλά 10 λεπτά.