Ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό είναι τα μπιφτέκια γαλοπούλας ψημένα με φρέσκια ντομάτα και χόρτα εποχής δηλαδή με βλίτα!
Υλικά για τα μπιφτέκια γαλοπούλας:
1/2 κιλό κιμάς γαλοπούλας
2-3 κ.σ. βρώμη αλεσμένη
1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη
3 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.γ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 αυγό
2-3 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι κύμινο
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 2-3 ώρες ψυγείο να δέσουν.
Βήμα 2: Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε σχαρωτό τηγάνι ή φούρνο βάζοντας στην άνω επιφάνεια μια φέτα ντομάτα για να δίνει υγρασία. (Αν τα ψήσετε στον φούρνο βάλετε ένα μικρό πυρεξάκι με νερό στον πάτο του φούρνου για να δίνει κι άλλη υγρασία στο φαγητό).
Βήμα 3: Για τα βλίτα δεν χρειάζεται κάποια ειδική οδηγία απλώς καλό πλύσιμο, ιδανικά τα αφήνουμε και σε νερό με ξύδι λίγη ώρα.
Βήμα 4: Βράζουμε τα χόρτα τόσο όσο ώστε να μένει το χρώμα ζωντανό. Εμείς στη Ρόδο βράζουμε μαζί πάντα και κολοκύθι, κολοκύθα, πατάτα, πιπεριά και μια ντομάτα.
Και αν είσαι από εκει σίγουρα θα τελειώσεις με σύβραση το φαγητό! Δηλαδή θα σερβίρεις με κρεμμυδάκι τσιγαρισμένο σε λάδι. Την σύβραση δεν την κάνω σπίτι να μην βαρύνω το φαγητό και επίσης έχω μάθει να το απολαμβάνω στο νησί από τη μαμά μου, τη γιαγιά μου ή τις θείες μου. Είναι ιεροτελεστία μάλλον για μένα η σύβραση και χρειάζεται το αντίστοιχο τοπίο… Για την ιστορία η σύβραση είναι ένα τέχνασμα που έκαναν παλιά όταν το φαγητό δεν ήταν άφθονο για να «βαρύνει» το γεύμα και να χορτάσει ο κόσμος. Οπότε το έξτρα λάδι με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο έκαναν το γεύμα πιο γεμάτο και η χώνεψή του διαρκούσε περισσότερο!