Πατάτες Περού
Πρόκειται για μια αρχαία ποικιλία η οποία καλλιεργείται περίπου 8.000 χρόνια.
Οι πατάτες είναι μικρής διαμέτρου, περίπου 5 εκατοστών ωστόσο έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Αποτελούν μια εξαιρετική τροφή με αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τις συναντάμε με ένα εντυπωσιακό μωβ χρώμα το οποίο το οφείλουν στις ανθοκυανίνες (μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών) που τις κάνουν να είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Συγκριτικά με τις λευκές πατάτες, οι μωβ πατάτες έχουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Ακόμη και μετά το μαγείρεμα διατηρούν τις ιδιότητες των αντιοξειδωτικών, όμως θα πρέπει να τις βράσετε με την φλούδα τους αλλιώς θα χάσουν το έντονο χρώμα τους.
Λευκή πατάτα
Είναι πολύ γνωστό λαχανικό σε όλο τον κόσμο. Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι κατάλληλες για πολτοποίηση, για βρασμό, στον ατμό και για ψήσιμο. Η φλούδα της πατάτας έχει αποδειχθεί πως έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Διαθέτουν επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού
Περιέχουν 76 θερμίδες ανά 100 gr
Θρεπτικά Συστατικά:
βιταμίνη C, Β6
μεταλλικά στοιχεία
περιέχει: νιασίνη, χολίνη, ψευδάργυρο
Γλυκοπατάτα
Έχουν μεσαίο προς ψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Είναι πλούσιες σε:
Βιταμίνες: Bιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη.
Μωβ γλυκοπατάτα
Περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών σε αυτήν την ποικιλία πατάτας το καθιστούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Για αυτό οι μωβ πατάτες είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους πατάτας που μπορείτε να φάτε.
Η πορτοκαλί γλυκοπατάτες περιέχουν επιπλέον και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί τους χρώμα, επιπλέον δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που τις καθιστούν κατάλληλες για υπερτασικά άτομα, ενώ έχουν λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχουν περισσότερη ζάχαρη.
Mέταλλα:
-Κάλιο
-σίδηρος
-μαγνήσιο
-μαγγάνιο
Οφέλη για την υγεία
-Διατηρούν καλή καρδιακή λειτουργεία
-Ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος
-Μειώνουν τα επίπεδα του στρες
-Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
-Διατηρούν καλή υγεία σε δέρμα και μαλλιά
-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος
-Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου
-Βοηθούν στην επούλωση
-Βελτιώνουν την όραση
Οι λευκές και οι πορτοκαλί ποικιλίες είναι η πιο συνηθισμένες, ωστόσο υπάρχουν κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες. Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Γιατί προτείνεται να τρώμε τις πατάτα με τη φλούδα τους
Περιέχουν:
-κάλιο
-ασβέστιο
-σίδηρο
-βιταμίνη C
-βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Λόγω των βιταμινών αυτών βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Διαθέτουν:
-αντιοξειδωτικές ιδιότητες
-πολλές φυτικές ίνες (σε βοηθάει να χορτάσεις πιο γρήγορα)
-πολυφαινόλες
-λίγες θερμίδες
-πιο πλούσια γεύση
Θερμίδες ανά 100γρ με βάση τον τρόπο μαγειρέματος τους
-Βρασμένες πατάτες 125 θερμίδες
-Τηγανιτές πατάτες στο σπίτι 164 θερμίδες
-Ψητές πατάτες 97 θερμίδες
Μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να τις πλένετε πολύ καλά πριν τις καταναλώσετε.
Όπως και όλα τα τρόφιμα , έτσι και οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο για να δώσουν στον οργανισμό όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω.