Αν αγαπάς τη σπανακόπιτα και είσαι λάτρης των ζυμαρικών αυτό το φαγητό θα το λατρέψεις! Και αν προσέχεις τη διατροφή σου θα το λατρέψεις ακόμα περισσότερο, γιατί έχει μόνο 250 θερμίδες το κομμάτι! Σκεφτόμουν καιρό τι «μακαρόνι» μπορώ να ανεβάσω και να έχει ελάχιστες θερμίδες, ελάχιστο ζυμαρικό αλλά από γεύση να είναι πολύ δυνατό και να πού κατέληξα:
Υλικά για 6 μερίδες:
9 τεμάχια λαζάνια (περίπου 150 γραμμάρια)
1 κιλό σπανάκι φύλλα (εγώ έβαλα κατεψυγμένο)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ή 1 πράσο
2 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 φλ. γάλα εβαπορέ light ή κρέμα γάλακτος με 3% λιπαρά
300 γρ. τυρί φέτα (εγώ έβαλα φέτα Freevia με μόλις 1% λιπαρά, για αυτό κατέβασα τόσο τις θερμίδες!)
1 φλ. γκούντα με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Σωτάρουμε το κρεμμύδι ή το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μαζί με τον κουρκουμά.
Βήμα 2: Αφού μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι να μαλακώσει και επίσης το πιπέρι και τον άνηθο. Εμένα μου αρέσει γενικά τα λαχανικά να κρατάνε το χρώμα τους (και τις βιταμίνες τους), οπότε δεν τα μαγειρεύω πολύ.
Βήμα 3: Προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 4: Σε ένα πυρέξ βάζουμε το μείγμα με το σπανάκι, από πάνω τριμμένη φέτα και από πάνω στρώνουμε 3 λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές δηλαδή φτιάχνουμε 3 στρώσεις από γέμιση, φέτα και λαζάνια.
Βήμα 5: Φυλάμε λίγη γέμιση για να τη βάλουμε από πάνω και μετά απλώνουμε το τριμμένο τυρί. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι στην επιφάνεια.
Βήμα 6: Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσάφι χρώμα. Το μείγμα με το σπανάκι πρέπει να είναι αρκετά υδαρές, γιατί τα μακαρόνια θα βράσουν στο ζουμί του και το γάλα. Οπότε αν περισσέψει ζουμί στην κατσαρόλα το αδειάζουμε στο πυρέξ πάνω στην τελευταία στρώση.
Αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται με το σπανάκι, το ίδιο φαγητό μπορείτε να το κάνετε με ό,τι λαχανικά θέλετε!