Αυτή τη φανταστική συνταγή για γεμιστές μελιτζάνες μας την έδωσε η φίλη μας η Άντζελα!
Υλικά για 6 μερίδες:
6 μελιτζάνες
1 κούπα πλιγούρι
1/2 ματσάκι δυόσμο για τη γέμιση και λίγα φύλλα για το σερβίρισμα
Χυμό από 1 lime
Σκόνη σκόρδου
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες
1 κούπα θρυματισμένη φέτα χαμηλή σε λιπαρά
Λίγη ρίγανη (ιδανικά φρέσκια)
Ροζ αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Βράζουμε το πλιγούρι για λιγα λεπτά και το ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 10 λεπτα. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό από lime, δυόσμο, ροζ αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη σκόνη σκόρδου ίσα να πάρει μυρωδιά.
Βήμα 2: Το βγάζουμε απο την φωτιά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει!
Βήμα 3: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις βάζουμε στο φούρνο, αφού πρώτα τις έχουμε ξεπικρίσει σε νερό με αλάτι και έχουμε αφαιρέσει ένα μέρος της σάρκας τους με ενα κουτάλι. Ρίχνουμε στην καθεμία από μισή κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και στο ταψί μισό φλυτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα τις βγάζουμε από το φούρνο!
Βήμα 4: Παράλληλα σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά μας (φρέσκο-ξερό κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, πελτέ ντομάτας, σκόρδο) με 1 κ.σ. λάδι. Αφού μαραθούν ρίχνουμε και το πλιγούρι, ανακατεύουμε, βγάζουμε το μείγμα από την φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και η γέμιση μας για τις μελιτζάνες είναι έτοιμη!
Βήμα 5: Απλώνουμε σε ενα ταψί με λαδόκολλα τις μελιτζάνες, τις γεμίζουμε με το μείγμα και τρίβουμε από πάνω φέτα χαμηλή σε λιπαρά, φρέσκια ντομάτα, αλατοπίπερο, λίγο ακόμα από τα μυρωδικά αν έχουν μείνει και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει εντελώς η φέτα και πάρει λίγο χρώμα.
Βήμα 6: Σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω ελάχιστη ρίγανη (δεν τη βάζουμε νωρίτερα γιατί πικρίζει), λίγο χυμό λεμονιού ή lime και φρέσκο δυόσμο.
Καλή απόλαυση!