Αν δεν έχεις δοκιμάσει λωτό ως τώρα, ήρθε η ώρα!
Ο λωτός ή αλλιώς στα λατινικά η ”Τροφή των Θεών” ,ανήκει στην οικογένεια των διόσπυρων, έχει καταγωγή από την Ασία και αποτελεί το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας . Πρόκειται για έναν στρογγυλό πορτοκαλοκίτρινο καρπό,o οποίος ωριμάζει Νοέμβριο και Δεκέμβριο κ στη συνέχεια διατίθεται για κατανάλωση. Υπάρχουν πολλά είδη λωτού ,κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω: royo brillante,hachiya, fuyu,μηλολωτός,shakoku,yemon,jiro,triumph κ.α
Είναι φρούτο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ,πολυακόερεστα ως επι το πλείστον. Ένας φρέσκος λωτός έχει περίπου 70 θερμίδες ανά 100γρ & καθόλου χοληστερόλη. Υψηλός σε υδατάνθρακες ,πρωτεΐνες & πλούσιος σε αντιοξειδωτικά . Αποτελεί επίσης πηγή καλίου, φολικού κ΄ βετουλινικού οξέος, λυκοπενίου,β-καροτίνης,ζεαξανθίνης & πυροξυδίνης.
- Ενισχύει την υγεία των μαλλιών &του δέρματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες A,B,C,αντιμετωπίζοντας την λιπαρότητα & προσθέτει φυσική λάμψη.
- Αποδεδειγμένα έχει διουρητικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό.
- Αποτελεί μια καλή πηγή ενέργειας ,λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει.
- Ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού & του νευρικού συστήματος, λόγω της βιταμίνης C & Β αντίστοιχα.
- Αυξάνει την υγεία της καρδιάς.
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω του βετουλινικού οξέος που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
- Κατάλληλος και για την δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών.
- Βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης.
- Δρα ενάντια στην υπέρταση.
Μπορείς να το δοκιμάσεις σκέτο ως φρούτο, σε porridge,σε overnight meal, σε μαρμελάδα, σε κέικ βρόμης, ακόμη και σε σαλάτες !
Εmma’s tip:
Για ένα ολοκληρωμένο & χορταστικό σνακ συνδύασέ το με λίγους ξηρούς καρπούς ή με ένα μικρό κομμάτι τυρί!