Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
—1 κιλό σάρκα κολοκύθας
— 1,5 φλ. ερυθριτόλη ή ζάχαρη καρύδας
— 1,5 κ.σ. κανέλα
— 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
— 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για το φύλλο:
— 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ή γ.ο.χ. ή ολικής άλεσης
— 1 φλ. μικρό του ελληνικού ελαιόλαδο
— 1 φλ. χλιαρό νερό
— 1 πρέζα αλάτι
— 3 κ.σ. ξύδι
Θα χρειαστείς επιπλέον
— Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
— λάδι για το λάδωμα των φύλλων
— αλάτι για την προετοιμασία της κολοκύθας
Εκτέλεση:
Βήμα 1. Τρίβουμε την κολοκύθα μας στον τρίφτη ή αν δεν έχουμε υπομονή τη λιώνουμε στο μούλτι.
Βήμα 2. Απλώνουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί ή μεγάλη πιατέλα, την αλατίζουμε ελαφρά να βγάλει τα ζουμιά της και την αφήνουμε σε κεκλιμένο επίπεδο ώστε να μαζεύονται σε ένα σημείο τα υγρά (π.χ. βάζουμε ένα κουταλάκι στην μια γωνία κάτω από το ταψί για να κάνουμε κλίση)
Βήμα 3. Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας (ακολουθώ τις οδηγίες της Μπαρμπαρήγου για τις ζύμες: Ξεκινάμε το σπιτικό χωριάτικο φύλλο για πίτα, βάζοντας σε μπολ το αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό. Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού. Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή.)
Βήμα 4. Μετά από 1 ώρα τουλάχιστον σουρώνουμε την κολοκύθα και σε ένα μπολ αναδεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Βήμα 5. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό.
Βήμα 6. Στην άκρη της ζύμης τοποθετούμε μακρόστενα την γέμιση μας και τυλίγουμε σε ρολό λαδώνονται εσωτερικά το φύλλο μας ελαφρά.
Βήμα 7. Τοποθετούμε και τα 4 ρολά σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Κάθε στριφτόπιτα αντιστοιχεί σε 3 μερίδες!