Ο καφές είναι ρόφημα το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια του καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Ο καρπός του καφέ περιέχει δεκάδες συστατικά όπως:
- καφεΐνη
- υδατάνθρακες
- μαγνήσιο
- νιασίνη Β3
- ριβοφλαβίνη Β2
- παντοθενικό οξύ Β5
- αλκαλοειδή
- αμινοξέα
- κάλιο
Τα επιθυμητά όρια της καφεΐνης είναι 85-250mg.
Η μέτρια κατανάλωση είναι 1-3 φλυτζάνια καφέ τη μέρα ανάλογα βέβαια με το είδος του καφέ, την μέθοδο παρασκευής του, αλλά και το πόσο ευαίσθητο είναι το κάθε άτομο στην κατανάλωση καφέ.
Πλεονεκτήματα:
- Αντιοξειδωτική δράση
- Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα
- Βελτιώνει την αθλητική απόδοση
- Βελτιώνει την εγρήγορση
- Βελτιώνει την πνευματική απόδοση
- Μειώνει εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ
- Βελτιώνει τη μνήμη
Βελτιώνει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Αυτό περιλαμβάνει τη μνήμη, τη διάθεση και τη γενική γνωστική λειτουργία - Προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση Πάρκινσον
- Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας
Αυξάνοντας τα επίπεδα της αδρεναλίνη αντέχουμε περισσότερο στην έντονη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να βελτιώσει την σωματική μας απόδοση κατά 11-12%. - Βοηθάει στην καύση λίπους
Ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό, διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα. - Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
- Προστατεύει από καρδιακή ανεπάρκεια
- Βοηθάει τις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Θερμίδες:
Στιγμιαίος καφές 5kcal ⇒ 240ml
Espresso 5kcal ⇒ 30ml
Καφές φίλτρου 7kcal ⇒ 240ml
Cappuccino 80kcal ⇒ 240ml
Ελληνικός καφές: 40kcal ⇒ 50ml
Ποσότητα καφεΐνης:
Καφές φίλτρου: 100mg ⇒ 200ml
Στιγμιαίος καφές: 80mg ⇒ 200ml
Εσπρέσο/ καπουτσίνο: 80mg ⇒ 60ml
Ελληνικός καφές: 40mg ⇒ 40ml
Μαύρο τσάι: 50mg ⇒ 220ml
Ενεργειακά ποτά: 80mg ⇒ συσκευασία
Αναψυκτικά τύπου κόλα: 30mg ⇒ 250ml
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως καφέδες με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, γάλακτος, σοκολάτας, παγωτού και γεύσεις σιροπιών θεωρούνται παραπάνω ως γλυκίσματα πάρα ως καφέδες.
Συχνά λάθη που “μειώνουν” τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ
1. Αγορά αλεσμένου καφέ
Ο φρεσκοαλεσμένος καφές περιέχει λιγότερες ελεύθερες ρίζες.
2. Κατανάλωση καφέ πού νωρίς το πρωί
Η κατανάλωση του καφέ θα πρέπει να ξεκινάει μεταξύ 10:00 και 12:00 το πρωί, διότι πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης που έχει παράξει ήδη ο οργανισμός για να μας ξυπνήσει
3. Κατανάλωση γλυκού καφέ
Γενικά σταθεροποιεί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2,
όταν εμείς προσθέτουμε ζάχαρη αυτομάτως μειώνεται αυτή η ιδιότητα.
4.Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ
Όλα χρειάζονται μέτρο για να λειτουργήσουν ευεργετικά στον οργανισμό μας
Παρενέργειες και Μειονεκτήματα:
- τρέμουλο
- ταχυκαρδία
- νεύρα
- άγχος
- νευρικότητα
- υπερέντασης
- αϋπνία
- κρίση πανικού
- κακή ποσότητα και ποιότητα ύπνου
- μείωση απορρόφησης σιδήρου
- πιθανότητα αύξησης της πίεση και της γλυκόζη του αίματος
- Προσοχή άτομα σε εγκυμοσύνη, με αγχώδεις διαταραχές, και με κατάθλιψη
Αν η κατανάλωση είναι συστηματική και σταματήσει απότομα μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα
όπως:
• πονοκεφάλους
• ημικρανίες
• υπνηλία
• νευρική συμπεριφορά