Ένα βασικό μειονέκτημα όταν τρώμε ψητά στα κάρβουνα και τα αφήσουμε λίγο παραπάνω είναι πως μπορεί να σχηματισθούν στην επιφάνεια του ψητού ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Πρόκειται για δύο είδη χημικών ουσιών, η συστηματική έκθεση στις οποίες έχει συσχετισθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.
Παρόλο που θεωρείται λοιπόν ένας πολύ καλό τρόπος ψησίματος, καθώς δεν προσθέτουμε έξτρα λιπαρές ουσίες αλλά επιτρέπουμε και το λίπος της τροφής να υποχωρήσει κατά το ψήσιμο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον οργανισμό μας δημιουργούνται πάρα πολλές τοξικές ελεύθερες ρίζες και εμείς έχουμε ανάγκη από αντιοξειδωτικά! Μια πρώτη λύση είναι η προσθήκη λεμονιού στο ψητό μας, καθώς η βιταμίνη C είναι ιδιαιτέρως αντιοξειδωτική. Η δική μας επιπρόσθετη λύση είναι εντός 24ώρου να καταναλώνουμε μια γενναία ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Σήμερα η πρότασή μας για την πηγή αντιοξειδωτικών σας μετά το bbq είναι αυτός ο φανταστικός τροπικός χυμός.
Υλικά για 2 φλ. χυμό:
3 φέτες ανανά φρέσκο
1/2 ξινόμηλο
1 φλ. μάνγκο
1/2 μπανάνα
1/2 φλ. blueberries
Και από γεύση και από χρώμα είναι του ονείρου!
Εξαιρετική πηγή βιταμινών C, A, Β και μετάλλων και ιχνοστοιχείων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν εξισορροπώντας τις βλαβερές ουσίες από τα κάρβουνα!