Όταν είμαι Αύγουστο στο σπίτι στο χωριό, αγαπημένη μου συνήθεια είναι να ξυπνήσω πρωί και να μαζέψω σύκα… φεύγοντας λοιπόν μάζεψα μια γενναία ποσότητα για να πάρω λίγο καλοκαίρι μαζί μου στην Αθηνα. Και άφησα πίσω μου μια συκιά φορτωμένη που δεν θα είναι κανείς εκεί να μαζέψει και να γευτεί τους καρπούς της. Του χρόνου πάλι! Έχοντας ως υπόσχεση πως θα μας χαρίσει πάλι τα φρούτα της!
Ξέρετε όμως πως τα σύκα γίνονται συγκλονιστικά ψητά ή βραστά; Ή για παράδειγμα σαν μαρμελάδα για τα pancakes μας;
Πλένουμε καλά τα σύκα (για 10-12 τεμάχια), κόβοντας την κορυφή και τη βάση χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Τα κόβουμε στα 4 και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε πυρέξ στον φούρνο μαζί με:
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα.
Γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα και αφού καραμελωσουν (σε 15’ περίπου) αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και το γαρύφαλο και περνάμε από μπλέντερ ή τα αφήνουμε ατόφια. Φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Για περισσότερες συνταγές με σύκα και για να μάθετε τα πολλαπλά οφέλη τους, δείτε το άρθρο μας: Για… σύκο να σου πω!